Bilder

Her legger jeg ut noen bilder, som kanskje kan være artige å se på hvis du ikke har noe annet å gjøre. Du kan klikke på bildene for å få de større.

KirkesangerenFile0001_modifisert_2 (3)

Dette er det eldste slektsbilde jeg har. Det er tatt i 1860-årene, og viser kirkesanger Kristen Larsen og frue Ingeborg Marie Andersdatter. De bodde på Buestad i Tveit, utenfor Kristiansand.

Jeg synes det er et morsomt bilde. Det var i den tida da det var omreisende fotografer. For å få godt lys er bildet tatt utendørs. På husveggen er det hengt opp et teppe eller en presenning som bakgrunn. Også på bakken er det lagt et teppe. De to er mine tippoldeforeldre og har kledd seg i sin fineste stas. Ikke alle er så heldige at de finner så gamle familiebilder.

 

7 Buestad, huset oppe ved veien etter at gården var solgtOgså dette er fra Buestad – ut fra bilen å dømme en gang rundt 1920. Det skal være en Ford T, som ble produsert 1908-1927.

Mor min, Anna Sofie f. Holstad, hadde tett tilknytning til dette stedet, der hennes mor, Aashild f. Christensen, og mye av hennes familie hadde sitt opphav. Her kan vi føre slektlinjer langt tilbake i tid.

Det var nok en begivenhet da denne bilen parkerte på Buestad, siden de fotograferte den. Bildet har familien tatt vare på i nesten 100 år.

 

17 Alf og Aashild Holstad i Bergen på vei til tjeneste som kallskapellan i LindåsMormor og bestefar, Alf Holstad og Aashild f. Christensen, i Bergen 1910. Se så fine de var! Kanskje litt stolte også.

De var på vei til Lindås, der bestefar hadde fått sitt første prestekall som residerende kapellan.

Min mor ble født i Lindås, og døpt i Lygra kyrkje julaften 1911. I vintermørket ble dåpsbarnet bragt tur-retur kirken i åpen båt. Fra prestegården på Kvalvågnes var det et strekk på mer enn to kilometer. Men se det er en annen historie enn dette bildet forteller.

 

30 Fjære prestegård ved Grimstad (dramatisk brann ca 1936)Mange familiebilder og flere gamle kirkebøker gikk tapt, da Fjære prestegård ved Grimstad brant i 1933. Det var kritisk for mors store familie, der alle reddet seg ut! Jeg har lykkes å få tak i en del familiebilder. Slektninger i USA hadde et album, der en tante omsorgsfullt hadde satt inn fotografier og skrevet tekster til.

 

27 Alf og Aashild Marie Holstad, antakelig KristiansandDet blir veldig feil å si at min mormor og bestefar var jålete. Slik husker jeg dem ikke.

Men når vi ser på dette motivet må det være lov å si at de var ganske elegante!

Bildet er fra 1912-1914. En vennlig sjel forteller meg at det må være tatt i Ravnedalen park i Kristiansand.

 

 

 

35 Familien Holstads bil mens de bodde på Fjære ved GrimstadAlltid gøy med gamle biler! Dette var Holstad-familiens bil, da de bodde i Fjære ved Grimstad. Det er en Chevrolet 1930-modell.

Mor min tok sertifikat i 1930-årene og skal ha kjørt rundt med denne bilen. Det var vel ikke så vanlig den gang å se en ganske ung dame bak rattet på en sånn bil.

Karl Martinius Hansen som offiser i Frelsesarmeen 1899Offiser i Frelsesarmeen 1899 – Karl M. Hansen.

Farfaren min sluttet seg tidlig til Frelsesarmeen. Han var i 1897 den tredje i en lang rekke kadetter utgått fra Skien korps.

Dette var i Frelsesarmeens pionertid, da «feiekostens og skurebørstens evangelium bredte seg over landet».

Farfar og etter hvert min farmor, Anna f. Karlsdatter, tjenestegjorde som offiserer mange steder rundt om i landet.

 

Karl M. og Anna K. Hansen, Skien

Også mine besteforeldre på farssiden var tidlig ute med å skaffe seg bil. Farfar ved rattet, farmor i baksetet – slik at de begge fikk være med på bildet.

Dette er vel en Ford A. I 1937 kjøpte farfar en ny Ford, som familien hadde til langt opp på 1960-tallet.

 

H.M.Kongens garde ca 1928 IMG

Stramme karer med lua på snei. H. M. Kongens garde ca. 1928 – dengang de var innkvartert på Majorstua. Far min, Ernst Ancher Hanssen, nr. 3 fra høyre i første rekke.