Foredrag

Interesse for slekt og historie bringer meg rundt til lag og foreninger med ulike foredrag. Jeg synes det er moro å dele med flere noe av det som er gjemt og glemt. De siste årene har jeg holdt rundt 170 foredrag i nesten 80 lag, foreninger og diverse andre steder. Jeg har ikke noen kommersielle motiver, men sier ikke nei til et lite honorar eller en flaske rødvin. Uansett ber jeg om dekning av reisekostnader, Her følger noen av mine foredrag – ta gjerne kontakt. Se også menyvalget HISTORIER.

I Kristiania var det voldsom tilflytting, sosial nød og utbredt prostitusjon. Frelsesarmeens turbulente inntog er gjemt og glemt. Jeanna Corneliussen fra Tønsberg sto i front og ble skadet for livet. Feiekostens og skurebørstens evangelium spredte seg over landet. Det er et underkommunisert kapittel i norsk vekkelseshistorie. Rikt illustrert – 50 minutter.

Historien om Frelsesarmé-offiseren som ble far til Nr. 91 Stomperud. Det er faktisk en autentisk historie. Etter slektsgransking på høyt nivå (!) får du forklaringen på hvorfor August og kjæresten Petra feirer jul hjemme på foreldrenes gård i Sørum. Litt Frelsesarmé-historie, noe fra krigen og ellers om den kjente tegneserien. Av sånt blir det foredrag – seriøst nok, men samtidig småmuntert. Rikt illustrert. 40-50 minutter. 

Lars Larsen var tukthusfange allerede som konfirmant, og fikk livstidsdom som lenkeslave på festningen i Fredrikstad. En historie med undring over levd liv, om rettergang og straff, tukthus og slaveri. 50-60 minutter.

Foredrag

Marthe Hansdatter overgives til Treschows Forsørgelse under Control af Fattigcommissionen, hun var min tipptippoldemor. Også neste generasjon var på fattigkassa. Gripende historie som bidrar til forståelse for klassereisen dit vi er i dag. 60 minutter.

Raskeste vei mellom Kongsberg og Skien gikk på vestsida av Skrimfjella. Her var det ferdsel tilbake til vikingtid – i dag fredet naturreservat. Christian Frederik og Oskar 1, Gjest Baardsen og Ole Høiland var i Langeruddalen. En høstvakker september-lørdag fulgte bror min og jeg i tippoldefars fotefar. Han gikk Kongeveien til fattighjemmet. 40-50 minutter.

Mormon-pionerene

Utvandringshistorie som aldri har vært godt kjent her i landet. Om livssynsmonopolet i Norge. Følger en gruppe mormoner fra dåp i Lågen til Hamburg og Liverpool, på dramatiske seilaser over Atlanteren til New York, med godstog og båter via Canada og endelig 160 mil til fots og med prærievogner trukket av okser til Salt Lake City. Avsluttes med film. 60 minutter.

Trials of Six Mormon Pioneers

Samme foredrag som ovenfor i engelsk versjon. Det er nok dem som snakker engelsk bedre enn meg, men med hjelp fra Brigham Young University til oversettelse av presentasjonen går det sånn rimelig greit. Avsluttes med film. 60 minutter.

Trials of Six Norwegian Mormon Pioneers

Etter NRK-serien «Hvem tror du at du er?» (bildet), er det stadig flere som vil prøve selv. Jeg tilbyr et lynkurs, med gjennomgang av hvordan finne og lagre slektsdata. Det skulle være nok til å vurdere om dette er noe for deg, og så kan du senere ta stilling til om du skal melde deg på et grunnkurs f.eks. hos foreningen Slekt og Data.