Mormon-pionerene fra Sandsvær

2_South Pass

Kan hende noen stusser på min spesielle interesse for mormonenes historie. Det kom seg til ganske tilfeldig. Jeg lette etter en tipptippoldefar som var blitt borte for meg i Amerika. Stor var min overraskelse da jeg ikke fant ham et eller annet sted i Midtvesten, men nedgravd ute på de store slettene i Nebraska.

Min tipptippoldefar døde underveis med en mormon-karavane til Salt Lake-dalen i 1866. Hastig ble han begravd bare innrullet i et teppe, og så tente de bål på graven hans for at ikke indianerne skulle finne den. Gjennom møysommelig arbeid skulle jeg nøste opp utvandringshistorie som aldri har vært godt kjent her i landet, og som i dag er mest gjemt og glemt: Mormon-pionerene fra Sandsvær

Dette satte meg også På sporet av de første utvandrerne, og ga meg etterhvert større forståelse for livsynsmonopolet i Norge med Konventikkelplakaten og Dissenterloven. Under Lenker får du noen flere tips om du vil lete litt på egenhånd.

Mormon-historien skulle etterhvert komme til å bli mitt mest etterspurte foredrag, som jeg har holdt for til sammen mer enn 1000 tilhørere. Foredraget har jeg også i engelsk versjon.

Bildet: Mormonerfølge ved South Pass, Wyoming 1866. (LDS Church History Library)